Sivutyökalut


Pelitapahtumat

Suomen Lautapeliseura organisoi vuosittain useita pelitapahtumia. Tyypillinen pelitapahtuma on yhden viikonlopun mittainen ja tapahtuman keskeisin ohjelmamuoto on erilaisten lautapelien pelaaminen ja muiden harrastajien tapaaminen. Tapahtumissa järjestetään tilanteen mukaan myös turnauksia, tietokilpailuja, työpajoja ja muuta harrastustoimintaan liittyvää toimintaa.

Tapahtumassa pelattavat pelejä lainataan lainaustiskiltä. Lainattavat pelit koostuvat niin seuran pelikirjastosta paikalle tuoduista peleistä että harrastajien paikalle tuomisto peleistä. Eri tapahtumissa lainaus on järjestetty vähän eri tavalla niin että suuremmissa tapahtumissa pelejä lainataan panttia vastaan kun taas pienemmissä tapahtumissa lainaustapahtuma on yksinkertaisempi. Paikalle voi myös tuoda ja pelata omia pelejä.

Suurin osa tapahtuman peleistä sovitaan itse tapahtumapaikalle. Tämän lisäksi tapahtumissa pelataan myös etukäteen sovittuja pelejä. Yleensä etukäteen sovitut pelit ovat keskivertopelejä pidempiä ja siksi pelin aika ja pelaajat sovitaan etukäteen. Pelien ja pelaajien yhdistämisessä auttaa Vimpeli, nettipalvelu jonka kautta voi lisätä uusia pelejä eri tapahtumiin ja ilmoittautua mukaan pelaamaan. Linkki kunkin tapahtuman Vimpelisivulle on yleensä mainittu tapahtuman omilla sivuilla ja foorumiketjussa.

Kenelle?

Seuran järjestämät tapahtumat on tarkoitettu lauta- ja korttipeliharrastajille. Seuran jäsenyys tai aikaisempi pelikokemus ei ole vaatimus tapahtumaan osallistumiseen. Lähes kaikki pelit aloitetaan käymällä läpi pelin säännöt. Uteliaisuus ja halu oppia säännöt riittää hyvin. Mahdollisista poikkeuksista tähän sääntöön mainitaan tapahtuman omilla sivuilla ja/tai seuran foorumilla.

Tapahtumissa oletetaan että kaikki osallistujat ovat täysi-ikäisiä. Joissain tapahtumissa on järjestetty erikseen ohjelmaa lapsille ja tästä mainitaan erikseen tapahtuman sivuilla.

Vuosittaiset tapahtumat

Seura järjestää vuosittain 6-8 pelitapahtumaa. Viime vuosina tapahtumakalenteri on vakiintunut seuraavalaiseksi.

Tammikuun alussa Kuopiossa on Kinkkucon tapahtuma. Kinkkucon on Ropeconin jälkeen vanhin seuran tapahtumista ja se on järjestetty Kuopiossa tai kuopion ympäristössä vuodesta 2001 saakka. Lisää tapahtumasta Kinkkucon tapahtumasivulla.

Helmi-maaliskuussa on JunaCon. JunaCon on teematapahtuma eli tapahtumassa pelataan pääasiassa juna-aiheisia lauta- ja korttipelejä. JunaCon on järjestetty vuodesta 2010 lähtien Turussa.

SM-turnaus on touko-kesäkuun vaihteessa järjestetttävä lautapelaamisen joukkueturnaustapahtuma. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen ja tapahtumassa pleatusssa turnauksessa tai turnauksissa pelataan ennalta sovittuja pelejä.

Kesällä järjestettävä Ropecon on suurin pelitapahtuma johon seura vuosittain osallistuu. Vuodesta 1994 lähtien järjestetty tapahtuma kokoaa on suomalaisia rooli-, kortti-, lauta- ja miniatyyripeliharrastajia yhteen suureen tapahtumaan. SLS on järjestänyt Ropecon tapahtuman lautapeliohjelmaa vuodesta 2003 saakka. SLS on myös Ropecon ry:n varsinainen jäsen.

Syys-lokakuun vaihteessa järjestettävä Warcon on vuoden toinen teematapahtuma. Nimensä mukaisesti tapahtumassa pelataan sota- ja konfliktipainotteisia lauta- ja korttipelejä. Ensimmäinen Warcon järjestettiin 2010 Helsingissä ja vuodesta 2012 lähtien tapahtuma on järjestetty Tampereella. Lisätietoa tapahtumasta Warcon tapahtumasivulta.

Syksyllä järjestettävä Aktiivicon on kustutapahtuma joka on tarkoitettu seuran aktiiveille ja muille seuran toimintaa pyörittäville henkilöille. Legendaarisen maineen omaava tapahtuma on järjestetty vuodesta 2006 lähtien Sonkajärvellä Ylä-Savossa.

Suomen suurin lautapelitapahtuma Lautapelaamaan järjestetään syksyisin Saksan Essenissä järjestettävien Spiel messujen jälkeen Helsingissä. Aikaisemmin Helcon nimellä tunnettu tapahtuma on viime vuosina kasvanut noin sadan kävijän tapahtumasta useita satoja kävijöitä houkuttelevaksi lautapelimessuiksi.

Tapahtumakalenteri 2014

Tapahtuma Ajankohta Paikkakunta
Junacon V 12.-13.4. Turku
Joukkue-SM 17.5. Turku
Maracon 3.-25.5. Oulu

Lisätietoa lautapeliseuran tapahtumista löydät seuran foorumilta.

Osallistuminen muiden tahojen tapahtumiin

Seura on osallistunut vuosien saatossa useisiin erilaisiin tapahtumiin esittelemällä lautapelejä ja järjestämällä lautapeliohjelmaa itse tapahtumaan. Ennen Ropecon ry:n jäsenyyttä Ropecon oli yksi näistä tapahtumista jonne SLS osallistui peliohjelmalla.

Kansainväliset tapahtumat

Lautapelialan tärkein vuosittainen tapahtuma, Spiel-messe, järjestetään Saksan Essenissä vuosittain lokakuussa. Tapahtuman kotisivut löytyvät osoitteesta www.internationalespieltage.de. Seura ei osallistu messuille seurana mutta monet lautapeliaktiivit ja muut lautapelien parissa työskentelevät henkilöt osallistuvat tapahtumaan vuosittain. Speil messujen yhteydessä järjestetään myös lautapelaamisen EM-turnaus, Europemasters, johon on viime vuosina osallistunut 1-2 suomalaista joukkuetta, ja Carcassonne lautapelin MM-turnaus, johon on suomesta osallistunut 1-2 kilpailijaa. Katso lisätietoja kilpailut sivulta.

Suomalaisia pelaajia on osallistunut myös USA:ssa järjestettäviin World Boardgaming Championships eli WBC turnaukseen.

Menneitä tapahtumia

Seura ja eri pelikerhot ovat järjestäneet vuosien saatossa useita tapahtumia.

Suomen Diplomacyseuran vuosittainen päätapahtuma FinDipCon järjestettiin vuosina 1999-2007. Aluksi FinDipConin pääasiallinen ohjelmanumero oli Diplomacy lautapelin SM-turnauksen järjestäminen mutta vuosien saatossa suurin osa paikalle osallistuneista pelaajista keskittyi muuhun ohjelmaan. Vuonna 1007 tapahtuma päätettiin lopettaa koska alkuperäinen idea Diplomacyn SM-turnauksesta ei enää riittänyt syyksi tapahtuman järjestämiseen.

Seura osallistui myös vuosina 2006 ja 2007 Turussa järjestettyyn Conklaavi tapahtumaan lautapelilainaustiskillä.