Sivutyökalut


Kinkkucon

Kinkkucon on savolaista lautapelaamista parhaimmillaan. Matias Viitasalon ja Markku Karhusen kaveripiirin kotitapahtumasta alkunsa saanut Kinkkucon on runsaassa kymmenessä vuodessa muuttunut yleiseksi, kaikille avoimeksi lautapelitapahtumaksi. Viime vuosina Kinkkucon on järjestetty Kuopiossa yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston pelikerho Kärmeksen kanssa. Tapahtuma-ajaksi on vakiintunut tammikuun ensimmäinen viikonloppu. Loppiaisen osuessa perjantaille tai maanantaille tapahtumasta on toisinaan järjestetty pidennettyjä neljän päivän pelimaratoneja pitkän viikonlopun kunniaksi.

Tapahtuman ohjelma on elänyt alkuaikojen sokkopöytäjääkiekkoturnauksesta. Kinkkuconin erikoisuuksiin kuuluu mm. Lasten peliaamu jolloin vanhemmat voivat tulla paikalle 3-10 vuotiaiden lasten kanssa kokeilemaan jouluna lahjapaketista saatuja pelejä. Kinkkucon on myös tarjonnut ensimmäisen illan pelailut ilmaiseksi tutulla porkkanatyylillä vuodesta 2007 lähtien. Parhaimmillaan Kinkkuconiin on osallistunut yli 100 pelaajaa.

Seuraava Kinkkucon

Menneet Kinkkucon tapahtumat

2001

Ensimmäinen KinkkuCon tapahtuma järjestettiin Markku Karhusen kotona Maaningalla Kuopion pohjoispuolella (28.-30.12.2001). Turnauksia järjestettiin mm. Carcassonnesta ja Catanin Uudisasukkaista, sekä muutamista pikkunäppäristä pc-matopeleistä, Lierosta ja Punesta. Myös Diplomacya pelattiin. Turnauksissa jaettiin voittajille hienot puiset pokaalit. Tapahtumaan osallistui noin 14-20 pelaajaa. Saunominen ja alasti lumihangessa rymypallon pelaaminen olivat lautapelaamisen ohessa tärkeässä roolissa.

2002

KinkkuCon II järjestettiin Maaningalla 27.-29.12.2002. Tapahtuma järjestettiin Matias Viitasalon kotona paukkuvien pakkasten keskellä. KinkkuConissa pelattiin mm. kahden kierroksen mittainen Diplomacy-turnaus, joka ratkaisi myös vuoden 2002 SDS-cupin kärjen sijoitukset. Turnauksen parhaat on lueteltu alla. Turnauksesta on jäänyt myös ilmaan sanonta ”venäläinen puukko”, jolla tarkoitetaan kaikkia muita paitsi puukottajaa itseään hyödyttävää puukotusta.

Erikoisuutena tapahtumassa pelattiin kahden hengen joukkueina sokkopöytäjääkiekkoturnaus, jossa pelaajalla oli silmät sidottuna ja apulainen kertoi missä kiekko on. Maalien määrä jäi jostain syystä vähäiseksi. Muita turnauksia olivat mm. Mölkky-turnaus, Princes of Florence-turnaus, Liero-turnaus, Pune-turnaus, lusikanpyöritys-cup ja paras joulukinkku-kisa. Tuimassa reilun -20 asteen pakkassäässä oteltiin myös rymypalloa sauna-asussa, joten paleltumavammoiltakaan ei vältytty. Tapahtumaan osallistui noin 20 pelaajaa.

Diplomacy-turnauksen kolme parasta:

  1. Vesa Virri
  2. Lauri von Wright
  3. Ville Salo

2003

Kolmas Kinkkucon järjestettiin Kuopiossa Kahvila Lukeman tiloissa 26-28.12.2003. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Kuopion yliopiston pelikerho Kärmeksen kanssa. Vaikka aika heti tapaninpäivän jälkeen ei ollutkaan paras mahdollinen, otti tapahtumaan osaa n. 20-30 pelaajaa. Turnauksia järjestettiin Diplomacysta ja Mölkystä ja parhaasta joulukinkusta. Diplomacy-turnaus tosin kutistui tykkivene-versioksi (gunboat) neuvotteluun halukkaiden pelaajien vähyyden vuoksi. Muita ahkerasti pelattuja pelejä olivat mm. Linie 1, Bohnanza, Der Grosse Dalmuti, Sunda to Sahul, aina äänekäs Formula Dé ja yömyöhän Mafioso -seuraleikki.

2005

Kautta aikojen neljäs Kinkkucon järjestettiin Kuopiossa 7.-9.1.2005. Perinteinen tapahtuma oli siirretty uuteen ajankohtaan, eli tammikuulle loppiaisen jälkeiseen viikonloppuun (ajankohdan siirto viikolla tarkoitti myös sitä että vuonna 2004 ei järjestetty Kinkkucon tapahtumaa). Muutos tuntui onnistuneen, sillä Kinkkuconiin osallistui ennätykselliset 44 pelaajaa.

Merkittävin ohjelma tapahtumassa oli luonnollisesti vapaa pelailu tuttujen ja tuntemattomien pelaajien ja pelien kanssa. Tapahtumassa olikin vapaasti lainattavissa n. 90-100 eri lauta- ja korttipeliä. Turnauksia järjestettiin kaksi, Go-turnaus KinkkuGo sekä Catanin uudisasukkaiden (Settlers of Catan) Kuopion Mestaruusturnaus. KinkkuGo-turnauksen voitti Pekka Aalto ja Catanin Uudisasukkaat -turnauksen Jari Kuitunen. Etukäteen organisoituja pidempiä pelejä järjestettiin kolme (Wallenstein perjantaina, Diplomacy lauantaina ja Game of Thrones sunnuntaina). Perinteisempien lautapelien lisäksi tapahtumassa pelattiin Warhammer: Fantasy Battle -megapeli, johon osallistui kahdeksan pelaajaa.

Kinkkucon sai myös runsasta julkisuutta. Paikalla kävi useiden lehtien edustajia sekä yleisradion kuvausryhmä, joka teki tapahtumasta usean minuutin jutun TV1:n puoli yhdeksän uutisiin (9.1.). Lehtijuttuja on ollut ainakin Savon Sanomissa (10.1.), Viikko Savossa (12.1., pdf), Kuopion Kaupunkilehdessä (14.1.) ja Kuopion Ylioppilaslehti Stimuluksessa (25.1.).

Tapahtumaa tukivat lautapelit.fi ja Marektoy.

2006

Viides Kinkkucon järjestettiin Kuopiossa 5.-8.1.2006. Loppiaisen osuminen perjantaille mahdollisti neljän päivän pelimaratonin, vaikka varsinaista ohjelmaa olikin vain torstai-illasta lauantai-iltaan. Oman pikantin lisänsä tapahtumaan toi Presidentinvaalien ennakkoäänestyspiste, joka varasi neljäsosan kahvila Lukeman tilasta omaan käyttöönsä. Tilalle olisi ollut tarvetta, sillä tapahtumaan otti osaa 85 pelaajaa.

Merkittävin ohjelma tapahtumassa oli, niin kuin aina, vapaa pelailu tuttujen ja tuntemattomien pelaajien ja pelien kanssa. Tapahtumassa oli lainattavissa yli 100 eri lauta- ja korttipeliä. Vapaan pelailun pystyi myös liittämään osaksi Lautapelien moniottelun nimellä kulkenutta turnausta (aka. Grande Conathlon). Turnauksessa jokaisesta pelatusta ja raportoidusta pelistä sai pisteitä sijoituksen, pelaajamäärän sekä pelin pituuden perusteella. Moniottelu oli todella suosittu: yli 70 pelaajaa ja 183 pelattua yksittäistä peliä 80:llä eri pelillä. Suosituimpia pelejä olivat Kadonneet kaupungit (Lost Cities), Ubongo, Bloodbowl ja Lost Valley. Turnauksen voittokolmikon muodostivat Petri Savola, Tommy Ryytty sekä Antti Tahvanainen.

Moniottelun lisäksi tapahtumassa järjestettiin Carcassonne-turnaus, GO-turnaus KinkkuGo sekä Bloodbowl-turnaus. KinkkuGon voitti Olli Hela ja Carcassonnen Simo Hämäläinen. Bloodbowl-turnaus päättyi tasapeliin Mikko Asikaisen ja Paavo Pihavaaran välillä. Etukäteen organisoituja pidempiä pelejä järjestettiin viisi (Runebound, Arkham Horror, El Grande, Diplomacy ja Formula Dé). Ennakkoon ilmoitettujen pelien lisäksi Kinkkuconissa pelattiin ainakin kaksi World of Warcraftia ja yksi Diplomacy. Lisäksi Sami Koponen järjesti kaksi roolipeliä (Kätyrin osa ja Joulupeli). Tapahtumassa pelattiin myös Warhammer: Fantasy Battle megapeli.

Julkisuus ei ollut aivan vuoden 2005 veroista. Savon Sanomissa oli 3.1. ja ViikkoSavossa 4.1. ennakkojutut tapahtumasta. Lisäksi Radio Savo teki torstaina (5.1.) radio-ohjelman tapahtumasta ja paikallinen tv-kanava Starvisio kuvasi ja lähetti jutun torstain iltauutisissa.

Tapahtumaan liittyvä keskusteluketju seuran foorumilla:http://www.lautapeliseura.fi/foorumi/viewtopic.php?t=698

Tapahtumaa tukivat: Amo Oy, Fantasiapelit (Kuopio), Marektoy ja Tactic.

2007

Kuudes Kinkkucon tapahtuma järjestettiin Kuopiossa 5-7.1.2007. Tapahtumapaikkana toimi vanha tuttu Kahvila Lukema Kuopion yliopiston kampusalueella (nykyisin Itä-Suomen Yliopiston Kuopion kampus). Tapahtuman järjestämisestä vastasi pelikerho Kärmeksen poppoo ja tapahtumaan osallistui viikonlopun aikana 103 pelaajaa.

Tapahtumaan oli perjantaina ilmainen sisäänpääsy uusien lautapelaajien houkuttelemiseksi. Turnauksia järjestettiin kolme: Go-turnaus KinkkuGo, Nelinpeliturnaus ja Lautapelaamisen moniottelu (aka. Grande Conathlon). Nelinpeliturnaus oli joukkueturnaus, jossa neljän hengen joukkueet pelasivat muita joukkueita vastaan. Turnauksessa pelattiin nelinpelejä niin että jokaisen pelin tulos huomioitiin.

Nelinpeliturnauksen tulokset:

  1. Kuopion mestaripelaajat – 37 pistettä (Matias Viitasalo, Jussi Tervonen, Jari Kuitunen, Marko Tainio)
  2. Orc – 36 pistettä (Petri Savola, Antti Tahvanainen, Johannes Rimpiläinen, Ville Lehtola )
  3. Sekamelska – 35.5 pistettä (Henrik Mikkonen, Aarne Rissanen, Tuomo Pyhälä, Tommy Ryytty )
  4. Syömävarvas – 31.5 pistettä (Juho Viitasalo, Mikko Huusko, Topi Viitasalo, Linda Keronen )
  5. Kärmes – 25 pistettä (Riku Saarenheimo, Kati Koivupalo, Markus Koskivirta, Erik Forsström )

Tapahtumaan liittyvä keskusteluketju seuran foorumilla: http://www.lautapeliseura.fi/foorumi/viewtopic.php?f=2&t=2968#p26404

2008

Seitsemäs Kinkkucon tapahtuma järjestettiin Kuopiossa 4-6.1.2008. Tapahtumapaikkana toimi vanha tuttu Kahvila Lukema Kuopion yliopiston kampusalueella (nykyisin Itä-Suomen Yliopiston Kuopion kampus). Tapahtuman järjestämisestä vastasi pelikerho Kärmeksen poppoo.

Ohjelmanumerona oli vapaan pelaamisen lisäksi nelinpeliturnauksesta kehitetty joukkueturnaus, Texas Hold'em pokeriturnaus ja lautapelaamisen moniottelu. Lauantaina paikanpäällä pyöri Wooden Ships & Iron Men -demopeli. Perjantaina sisäänpääsy oli ilmainen. Sunnuntaina järjestettiin ensimmäisen kerran Perheen pienempien peliaamu. Peliaamu oli suunnattu 3-10 vuotiaille lapsille ja heidän vahemmilleen.

2009

Kahdeksas Kinkkucon oli tutussa paikassa 3.1.-6.1.2009. Loppiaisen ansiosta pelipäiviä oli ruhtinaallisesti neljä. Ohjelmassa oli Lautapelaamisen moniotteluturnaus (tulokset & tilastoja) ja lasten peliaamu sunnuntaina. Tapahtumaan osallistui 86 pelaaja. Tapahtuman suosituimmat pelit olivat Dominion (20 pelikertaa), Race for the Galaxy (16 pelikertaa) ja Space Alert (10 pelikertaa) (Grande Conathlonin kirjanpidon mukaan). Grande Conathlon -kisan voitti Jani Koistiola, kakkoseksi selviytyi Juhana Keskinen ja kolmanneksi Antti Tahvanainen.

2010

(Kalle Malmiojan kertomana).

8.1.-10.1.2010 Vietettiin Kuopiossa Kinkkuconia yhdeksättä kertaa.Kirpeää kylmyyttä oli tullut pakoon koko viikonlopun aikana 111 kävijää. Perjantaina, jolloin oli vapaa sisäänpääsy, näistä oli paikalla 84. Lauantaina paikalla olevia oli 75 ja sununtaina 51, joista ilmaiseen lasten aamuun osallistui 15.

Viikonlopun aikana erilaisia pelejä oli pelattavana yli 200. Ohjelmaa oli perjainta Magic the Gathering – Draft turnaus, lauantaina ratkottiin paripeliturnauksen voittaja ja sunnuntaina Heck Meck paremmuus. Palkintoja oli runsaasti jaettavana, kiitos Fantasiapelit, Lautapelit.fi ja SLS, joten lauantaina kolme onnellista kävijää käveli ulos uusien lautapelin kanssa. Valitettavasti tapahtumaan suunniteltu Pelisuunnittelukilpailu jouduttiin perumaan viimetingassa.

Lauantaina pelikerho Kärmes myös myönsi ensimmäiset kunniajäsenyytensä, työstä pelikerhon eteen, Matias Viitasalolle (Mazku), Marko Tainiolle (tainio) sekä Mikko Asikaiselle (mazikainen). Kaikki ovat pelikerho Kärmeksen perustajajäseniä.

Kävijöitä Kinkkuconissa oli 15 eri kaupungista, suurin osa (65) luonnollisesti Kuopiosta. Seuraavaksi isoimmat delegaatiot löytyivät Jyväskylästä (10), Helsingistä (7) , Espoosta (6) ja Oulusta (5). Kävijöitä löytyi jo useammasta sukupolvesta, vanhin kävijä vuodelta 1965 ja nuorimmat 2005. Kävijöiden keski-ikä oli 26 vuotta.

Paikalla olevista 38 oli pelikerho Kärmeksen jäseniä. Suomen lautapeliseuran jäseniä oli viikonloppuna 27, näistä 15 oli joko uusia tai uusivia jäseniä.

2011

(Kalle Malmiojan kertomana).

6.1.–11.1.2011 Vietettiin Kuopiossa Kinkkuconia kymmenettä kertaa. Lempeän tunnelman tilaisuuteen osallistui koko viikonlopun aikana 92 eri kävijää. Kävijämäärät olivat tasaiset. Suurin yhden päivän kävijämäärä oli ilmaisena perjantaina, jolloin Studentialla kävi 58 ihmistä. Lasten peliaamu sunnuntaina kasvatti suosiotaan ja siihen osallistui 22 ihmistä.

Tapahtuman pääpaino oli vapaassa pelaamisessa, pelejä valikoimassa oli yli 200. Jokainen löysi varmasti haluamansa pelit. Koko viikonlopun oli käynnissä kieroja savolaisia ohjelmanumeroita, joista voittajat lähtivät kotiin uusien lautapelien kanssa. Lauantaina myös kävijäarvonnassa useampi ihminen sai uuden lautapelin kotiin viemisiksi

Kävijöitä Kinkkuconissa oli 14 eri kaupungista, suurin osa (41) luonnollisesti Kuopiosta. Seuraavaksi isoimmat kävijämäärit olivat Jyväskylästä (9), Helsingistä (6) ja Espoosta (5). Kävijöitä löytyi jo useammasta sukupolvesta, vanhin kävijä oli vuodelta 1965 ja nuorimmat 2007. Tapahtumaan osallistuneiden keski-ikä oli 26 vuotta.

2012

Yhdestoista Kinkkucon järjestetttiin Kuopiossa 5.-8.1.2012. Loppiaisen myönteisellä avustuksella tapahtuma oli jälleen nelipäiväinen pelimaratoni. Tapahtuman erikoisuutena oli Kuopion ylioppilasteatterin valmistama livelautapeli, joka pohjautui Bang korttipeliin ja sen sääntöihin. Sunnuntaina oli totuttuun tapaan lasten peliaamu. Lasten peliaamu ja torstai-ilta olivat maksuttomia.

2013

Kahdestoista Kinkkucon järjestettiin Kuopiossa 4.-6.1.2013 tutussa paikassa. Lauantai-iltaan mennessä tapahtumassa oli käynyt 63 maksavaa asiakasta ja lasten peliaamuun osallistui 24 lasta.